LEPAAN oSAAJAT osk

Tuoretta viheralan osaamista


Lepaan Osaajat osuuskunta on perustettu vuonna 2015 Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön puutarha- ja viheralan opiskelijoiden ja henkilökunnan toimesta.

Osuuskunnan tarkoituksena on mahdollistaa opiskelijoiden yrittäjämäinen työskentely jo opintojen aikana sekä tarjota valmistuneille hortonomeille ja puutarhureille yrityksen hallinnolliset palvelut turvalliseen ja lainmukaiseen työskentelyyn uran alkutaipaleella.

Osuuskunta toimii itsenäisenä yrityksenä yhteistyössä Lepaan koulutusten kanssa. Jäsenemme toimivat yrittäjämäisesti ja itsenäisesti osuuskuntamme sisällä.Oppilastöistä

Meiltä kysellään usein ns. oppilastöitä tai harjoitustöitä. Selvennykseksi seuraava:

Osuuskunta on yritys. Emme tee töitä merkittävään alihintaan tai verotta. Hinnoittelu riippuu toki työstä ja tekijästä, mutta kaikki jäsenemme työskentelevät työsuhteessa osuuskuntaan ja maksavat työstään työntekijän kaikki verot ja kulut. Osuuskuntamme on arvonlisäverorekisterissä, joten laskuihimme lisätään normaali arvonlisävero 24%.

Haluamme, että sekä opiskelijat että valmistuneet jäsenemme saavat tekemästään työstä kohtuullisen korvauksen. Osuuskuntaan kuuluminen on opiskelijoille vapaaehtoista, ja osuuskunnan töiden tekeminen tapahtuu opiskelijan omalla ajalla, ei kouluajalla. Opetuksen myötä tapahtuva käytännön harjoittelu on eri asia, kuin osuuskunnan kautta tehtävä palkkatyö. Valitettavasti myöskään Lepaan oppilaitokset eivät ota vastaan ulkopuolelta tarjottuja töitä harjoitustöiksi. Kaikki oppilaitoksiimme tulevat työkyselyt on sovittu ohjattaviksi osuuskuntaamme. On erittäin harvinaista, että opettajat ottavat ulkopuolisen projektin opetuskohteekseen.

Tämä selvennys saattaa kuulostaa hiukan kurttuotsaiselta, mutta asia on vakava. Haluamme mahdollisuuksien mukaan välttää turhia yhteydenottoja ja hämmennystä tilanteessa, jossa työmme maksullisuus tulee potentiaaliselle asiakkaallemme yllätyksenä. Tukekaamme ammattiin valmistuvien, innokkaiden nuorten ja vanhempienkin aikuisten halua ansaita osaamisellaan jo kouluaikana!